Ny bog om Thisted-Fjerritslev banen, 1904-1969

Asger Christiansen har netop udgivet en ny bog om Thisted-Fjerritslev banen, som eksisterede fra 1904 til 1969.

Fra omtalen på Dansk Jernbane Klubs website, hvor du også kan købe bogen:

Trods en 30 år lang forhistorie, hvor der bl.a. verserede planer om dampsporvej fra Thisted via Nørresundby til Limfjordens udløb i Kattegat, var det kun i kraft af en ekstraordinær stor statsstøtte, at Thisted-Fjerritslev banen blev bygget. Den tyndt befolkede egn, præget af fattigdom og sandflugt og med stor udvandring, formåede nemlig ikke selv at finansiere banen.
Midtvejs på banen udgjorde de store vådområder Vejlerne en barriere, selv om der omkring år 1900 blev inddæmmet og udtørret tusinder af hektarer land.
Den 54 km lange bane åbnede i 1904, og den viste sig hurtigt at være kulturbærer. Det skildres i bogen, hvordan flere byer langs strækningen, især Frøstrup, Hunstrup og Vesløs skylder banen deres opståen. Ved Nors blev stationen placeret et stykke fra kirkebyen, og al vækst skete herefter ved stationen.
Som følge af de nye bydannelser voksede banens trafik mere end forventet, om end den ikke blev overvældende. En undtagelse udgjorde dog årene 1940-1945, hvor banen spillede en vigtig rolle, da de tyske besættelsestropper udførte omfattende forsvarsværker langs Vestkysten. Ved Hanstholm anlagdes en af Europas stærkeste fæstninger med talrige kanonstillinger. En stor del af de mange byggematerialer og arbejdere samt soldater ankom med privatbanen, der fik en stor arbejdsbyrde og farlige arbejdsforhold, f.eks. blev et tog beskudt af to engelske jagerfly. For første gang bringes øjenvidneskildinger af angrebet. For egnens befolkning var jernbanen samtidig eneste trafikforbindelse, da bilkørslen snart blev indskrænket til et minimum. Ikke mindst omkring besættelsestiden er der fremdraget mange hidtil ukendte oplysninger, bl.a. om kørsel med den tyske feltmarskal Rommels stabstog på TFJ.

Banen havde helt frem til midten af 1950’erne store transporter fra Hillerslev Kalkværk, som banen selv ejede i en årrække. Gennem årene blev der afsendt tusindvis af godsvogne med kalk.
Trods skinnebusser og etablering af gennemgående ”lyntog” til og fra Aalborg blev kampen mod konkurrencen fra landevejen stadig mere ulige, og i 1969 måtte banen give op. Forinden var der gjort forsøg på at etablere et nyt baneselskab til samlet drift af banerne Thisted-Fjerritslev-Aalborg.
Der er tale om en ”klassisk” privatbanebog med grundig skildring af banens historie og samspil med egnens udvikling, udførlig beskrivelse af linieføring, stationer og deres personale samt om banens trinbrætter. Det rullende materiel beskrives med nye oplysninger. Bogen fortæller desuden om hvordan flere planer om en bane til den nye havn ved Hanstholm involverede TFJ.

One thought on “Ny bog om Thisted-Fjerritslev banen, 1904-1969

  1. Morten L 24. maj 2011 / 12:29 pm

    Hej allesammen,
    Det er bare en smadderflot bog, som giver en nytilkommen som mig et meget fint indtryk af vores egns transportforhold for trods alt ikke så mange år siden. Spændende læsning om krigens tid og fine beretninger fra noget af det personale, som var med til at holde trafikken i gang til det sidste. Nostalgi, jovist, men den slags går aldrig af mode. Man får fuld valuta for pengene med den bog. Og mange fine fotografier. Herligt! :O)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.